





Partnership with AFCAC for the Implementation of the Single African Air Transport Market (SAATM)

AGENDA

WORKSHOP ON AFCAC PROGRAM FOR SUSTAINABLE AVIATION FUELS ADDIS ABABA, ETHIOPIA, (3-5 July 2023)

Venue: Hotel Radisson Blu Addis Ababa, Kazanchis Business District, Addis Ababa, 21555, Ethiopia

DAY 1, 3 July 2023

Duration	Topic / Speaker	Organisation
	Registration	All
ING		
	Welcome and opening	
10 min		African Civil Aviation
	Secretary General	Commission (AFCAC)
10 min	Bruno Arantes Caldeira Da Silva	International Civil Aviation
	Environment Officer	Organisation (ICAO),
		Office of the Environment
10 min		African Union
		Commission (AUC)
40		European External Action
10 min		Service , EU Delegation
		to the African Union
10 min		European Union Aviation
10 111111		Safety Agency (EASA)
		Ethiopian Civil Aviation
10 min		Authority (ECAA)
5 min		rtationty (2070)
	Scene setter - AFCAC Program on Acceleration of	
	Development and Deployment of SAF	
20 min		AFCAC
	Adefunke Adeyemi	
	ICAO Work on SAF	ICAO Office of the
20 min		Environment
	LAGA activities in the netu of SAF	
20 min	Carla Iorio	EASA
	Africa	
	30 min NING 10 min 10 min 10 min 10 min 10 min 10 min 20 min 20 min	Note









11:05 – 11:20	15 min	Coffee Break	
SESSION 3: SAF	VALUE CHAIN (FEEDSTOCKS, PRODUCTION & CERTIFICATION, SUSTAIN	IABILITY CRITERIA)
		SAF Producer insights	1404/5
		Farai Chireshe Energy Analyst & Project Officer	South Africa
11:20 – 12:20	60 min	Rocio Gil Bosque SAF Products Manager	REPSOL
		Brian Piti Lukano Managing Director	Biogen Diesel Kenya Limited
		SAF sustainability and certification requirements	Roundtable on
12:20 – 12:40	20 min	Yitatek K. Yitbarek Regional Manager - Africa	Sustainable Biomaterials (RSB)
12:40 - 14:00	80 min	Lunch Break	
14:00 – 15:00	60 min	Questions and Discussion on session 2 and 3	Moderator: AFCAC/EASA
15:00 – 15:15	15 min	Coffee Break	
SESSION 4: SHAF	RING OF SAF EX	XPERIENCE BY SELECTED AFRICAN STATES	
15:15 – 15:35	20 min	Kenya Emile Arao Director General	Kenya Civil Aviation Authority
15:35 – 15:55	20 min	Ethiopia Tesema Adamu Environment Expert	Ethiopian Civil Aviation Authority
15:55 – 16:15	20 min	South Africa Lerato Sefike Lekalakala Assistant Director, Aviation Environment	Department of Transport South Africa
16:15 – 16:35	20 min	Questions and Discussion on session 4	Moderator: AFCAC/EASA
16:35 – 16:50	15 min	Conclusions for the Day	
		END OF DAY 1	
18:30 – 22:00	Networking c	ocktail dinner at Radisson Blu Hotel	

DAY 2, 4 July 2023

SESSION 5: POLICY FRAMEWORKS TO PROMOTE SAF ACTIVITIES BY VARIOUS AFCAC PARTNERS			
09:00 – 09:20	20 min	African States' Representatives at ICAO (AFI Group) Charity Muthoni Musila Coordinator of Environment Activities	African States at ICAO (AFI) Group
09:20 – 09:40	20 min	ECAC - SAF Priorities and activities César Velarde Climate Change and Capacity-Building Specialist	European Civil Aviation Conference (ECAC)
09:40 – 10:00	20 min	LACAC and Brazil - SAF Priorities and activities Marcela Braga Anselmi Head of International and Environmental Office, Brazil	Latin American Civil Aviation Commission (LACAC) Brazil National Civil Aviation Agency









		ReFuelEU Aviation regulation	
		Refueled Aviation regulation	EASA
10:00 – 10:20	20 min	Andreas Busa.	LAOA
		Sustainability Officer	
10:20 – 10:40	20 min	Coffee Break	
10:40 – 11:00	20 min	Questions and Discussion for session 5	Moderator: AFCAC/EASA
10110		France - Policy on SAF	
			Direction Genérale de
11:00 – 11:20	20 min	Mathilde Tannous	l'Aviation Civile (DGAC),
		Chef de programme biocarburants et marché carbonne	France
		européen	
		Germany - Policy on SAF	
11:20 – 11:40	20 min		German
11.20 - 11.40	20 111111	Niels Dettmann	Federal Ministry for Digital
		Policy Advisor	and Transport
		USA - Policy on SAF	
11:40 – 12:00	20 min	D	Federal Aviation
		Dan Williams	Administration (FAA)
40.00 40.00	00	Senior International Advisor	M. L L A FOA O/FA OA
12:00 – 12:20	20 min	Questions and Discussion for session 5	Moderator: AFCAC/EASA
5E55IUN 6: 5AF	DELIVERY AT	AIRPORTS, MANUFACTURERS AND AIRLINES' PERSPECT	IVES UN SAF
		AFRAA - SAF program for African Airlines	African Airlines
12:20 – 12:40	20 min	Japhet Okemwa	Association (AFRAA)
		Project & Techical Coordinator	Association (Al TAA)
		IATA - SAF program global outlook	
		brint on program global oddook	
12:40 - 13:00	20 min	Farah Mesmar	International Air Transport
		Manager External Affairs, Sustainability & Environment.	Association (IATA)
		Membership & External Relations	
13:00 – 14:00	1 hour	Lunch Break	
		Airports Council International	
14:00 – 14:20	20 min		ACI (to be confirmed)
		To be confirmed	
		Aircraft manufacturer perspective	
14:20 – 14:40	20 min	Laurent Boisson	Airbus
		Head of External Affairs (GNA), Corporate Affairs (GN)	
		African airlines experience on SAF	
14:40 – 15:00	20 min		Ethiopian Airlines
14.40 - 15.00	20 111111	Wondimu Mathewos	
		Project Engineer	
		African airlines experience on SAF	
		Amican annies expenence on SAF	
15:00 – 15:20	20 min	Grace Vihenda	Kenya Airways
		Innovation and Sustainability Lead	
15:20 – 16:20	60 min	Questions and Discussion for session 6	Moderator: AFCAC/EASA
16:20 – 16:35	15 min	Conclusions for the Day	
		END OF DAY 2	
		2110 01 0111 2	









DAY 3, 5 July 2023

SESSION 7: SAF	FINANCING (FIN	IANCING OPTIONS TO SCALE UP SAF PRODUCTION AND	USE)
09:00 – 09:20	20 min	African Development Bank Romain Ekoto Chief Aviation Officer	African Development Bank (AfDB)
09:20 – 09:40	20 min	European Investment Bank Birgitte Keulen Climate Advisor and Coordinator for the Cleaner Transport Facility	European Investment Bank (EIB)
09:40 – 10:00	20 min	World Bank Megersa Abera Abate Transport Economist and Global Co-Lead for the Aviation Solution Area	World Bank (WB)
10:00 – 10:40	40 min	Questions and Discussion on session 7	Moderator: AFCAC/EASA
10:40 - 11:00	20 min	Coffee Break	
SESSION 8: SAF	PERSPECTIVES	FROM THE ACADEMIA	
11:00 – 11:15	15 min	The Role of Sustainable Aviation Fuels (SAF) in Decarbonizing Air Transport: Challenges and Opportunities Francis Mwangi Ph.D. Researcher in Environmental Economics, Hasselt University	Hasselt University
11:15 – 11:30	15 min	SAF tool Kit, SAF Study Key findings from two Studies done in Africa and linkage with Academia Francis Mwangi Ph.D. Researcher in Environmental Economics, Hasselt University	Hasselt University
11:30 – 12:00	30 min	Questions and Discussion for session 8	Moderator: AFCAC/EASA
12:00 – 12:20	20 min	Conclusions of the workshop	AFCAC EASA
12:20 – 12:40	20 min	Closing Angeline Simana, Director of Air Transport, AFCAC Carla Iorio, Section Manager - International Cooperation - America & Africa	AFCAC EASA



